Skip to main content

Så skall du placera din brandvarnare

En brand är ofta ljudlös i början. Därför kan det vara mycket svårt att upptäcka den i tid. Om ingen upptäcker branden iett tidigt skede eller blir larmad om att det brinner växer branden på relativt kort tid. Det gör i sin tur att den kan växa sig stor – snabbt. Därför är det väldigt viktigt att du har fungerande och väl placerade brandvarnare i din bostad.

Högst upp och rätt avstånd

Placera brandvarnaren i rummets högsta punkt eftersom röken stiger uppåt. Alla i bostaden ska höra brandvarnaren även när man sover. Därför ska man se till att den är placerad så att den hörs i alla sovrum. Rekommendationen är att ha en brandvarnare per 60 kvm.

Placera minst en brandvarnare per våning

I varje lägenhet och i varje hus bör det finnas minst en brandvarnare på varje våningsplan. Bor man i en större lägenhet eller ett stort hus är det viktigt att man alltid hör utlösta larm, och i dessa fall är det bra med seriekopplade brandvarnare utplacerade per våningsplan och nära alla sovrum. Då kopplas larmet direkt vidare till dina resterande brandvarnare, så att du kan höra larmet var du än befinner dig i hemmet.

Så skall du placera din brandvarnare

  • Placera din varnare i taket. Har du ett loft eller en takrygg så är det en stor fördel om du placerar den där.
  • Se till att du placerar din brandvarnare minst en halv meter från väggar, dörrar och fönster.
  • Placera brandvarnaren så att den hörs i alla sovrum. Har du flera våningar så bör det finnas minst en brandvarnare på varje våning.
  • Ånga, rök och matos kan orsaka falsklarm. Därför är det bäst om brandvarnaren inte sitter alltför nära badrum, kaminer eller kök.
  • I källaren monterar du brandvarnaren längst ned i trappuppgången.