Skip to main content

Så sätter man upp en brandvarnare

När man sätter upp en brandvarnare bör man tänka på placering. Vid rätt placering blir rök- och brand detekterade och du blir uppmärksammad i ett tidigt skede. Då kan du reagera och agera innan situationen blir farlig. Använd den monteringsplatta som oftast medföljer i förpackningen.

Sätt upp brandvarnaren högst upp och på rätt avstånd

Sätt upp brandvarnaren i rummets högsta punkt eftersom röken stiger uppåt. Rekommendationen är att ha en brandvarnare per 60 kvm och avståndet mellan två brandvarnare ska inte vara större än 12 m. Gärna mitt i rummet eller minst 50 cm från väggen för att undvika ”döda zoner” som kan fördröja larmet. Placera inte brandvarnaren på väggen.

Minst en brandvarnare per våning

Varje lägenhet ska ha en brandvarnare och i ett hus bör det finnas en på varje våningsplan. Bor man i en större lägenhet eller i ett sort hus är det viktigt att man alltid kan höra utlösta larm, och i dessa fall är det bra med seriekopplade brandvarnare. Då kopplas larmet direkt vidare till dina resterande brandvarnare, så att du kan höra larmet var du än befinner dig i hemmet.

Brandvarnaren ska väcka dig

Vi rekommenderar att du placerar brandvarnaren i eller intill sovrummet. Det är vanligt att man laddar mobiler över natten i sovrum med stängda dörrar. Då bör man ha en brandvarnare i sovrummet. En trygg och enkel åtgärd.

Så sätter du upp en brandvarnare

  • Placera brandvarnaren i taket på högsta punkten
  • Placera brandvarnaren i eller intill sovrummet
  • Montera minst en brandvarnare per våningsplan
  • Tänk på avståndet från väggen när du monterar brandvarnare. Minst 50 cm från väggen.
  • Använd seriekopplade brandvarnare för större bostadsytor.