Skip to main content

Det finns olika typer av brandvarnare

Du finner ett stort antal olika brand- och gasvarnare på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Den vanligaste typen av brandvarnare som vi installerar i våra bostäder är en optisk rökvarnare. Idag har de flesta brandvarnarna ett inbyggt 10-årigt batteri och man byter därför varnare var 10:e år.

Joniserande brandvarnare

Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och kan därför reagera på både synlig och osynlig rök. Dessa brandvarnare är bäst när det gäller att detektera snabbt uppflammande eller explosionsartade bränder med fullständig förbränning. Joniserande brandvarnare för hemmabruk är borttagna från marknaden på grund av för stor miljöpåverkan av radioaktivt material under återvinningsprocessen.

Optisk rökdetektor

Den vanligaste typen av brandvarnare har en optisk rökdetektor. Optiska brandvarnare innehåller inget radioaktivt material utan använder istället ett mycket avancerat fotocell-system där synliga rökpartiklar reflekteras i ett infrarött ljus, dvs denna typ av brandvarnare detekterar rök. Detta system är effektivast när det gäller detektering av pyrande bränder. Exempel på denna typ av brand kan vara en cigarett som ligger i en möbel, begynnande bränder i textiler och plast eller om en elektrisk kabel blir överhettad.

Ett komplement till rökvarnare

Värmedetektorer eller temperaturvarnare kompletterar optiska brandvarnare och används där det naturligt förekommer höga halter av dammpartiklar såsom i garage, vindar, tvättstugor eller källare. Värmevarnare passar även bra för kök där det stundtals förekommer vattenånga som i en optisk brandvarnare kan ge falsklarm. Eftersom denna typ av varnare endast  reagerar på värmeförändring och inte på förbränningspartiklar, är användningsområdet mycket begränsat och räknas som ett komplement.

Olika typer av brandvarnare

  • Välj en optisk brandvarnare om du är ute efter det miljövänligaste alternativet
  • Optiska brandvarnare finns både fristående och sammankopplade
  • Vill du få alarm i din mobil, så finns det brandvarnare med wifi-koppling till en app – läs mer här
  • Det finns både batteridrivna med 1, 5 eller 10-års batterier och nätanslutna brandvarnare