Skip to main content

Placera din brandsläckare på rätt sätt

Släckare ska vara lättillgängliga, placera därför släckaren med användarinstruktionen utåt, synlig och läsbar. Har du en stor bostad eller en bostad i flera plan så är det bra att ha en flera släckare. Förvara den på ett torrt ställe skyddad från smuts och damm. Det vanligaste är att man har en 6 kg pulversläckare hemma och en 2 kg i bil eller båt.

Pulversläckare

Pulver är en samlingsbeteckning för en mängd olika salter med olika släckkapacitet. Även om kvalitén varierar är pulver det släckmedel som har bäst släckkapacitet per kg släckmedel. Det är skälet till att pulver i många fall är förstahandsvalet vid val av handbrandsläckare.

Förvaring av släckare

Förvara brandsläckaren synligt där du lätt kommer åt den och framför allt: se till att du vet hur du använder den ifall olyckan skulle vara framme. Placera din brandsläckare centralt, gärna nära köket eller där det finns en eldstad. Bor du i ett hus med flera våningar rekommenderas minst en släckare per våningsplan. Har du fler byggnader på tomten bör det finnas släckare även där. Om du har fritidshus, båt, husbil eller husvagn, se till att ha pulversläckare där också.

Placering av brandsläckaren:

  • Släckaren är placerad synligt på avsedd plats
  • Släckaren är inte blockerad
  • Släckarens användningsinstruktion är vänd utåt och fullt läsbar
  • Släckaren förvaras torrt och skyddad från smuts, damm, dimma samt stötar och annan åverkan.