Skip to main content

Så fungerar brandvarnare utomhus

Det är svårt att hitta brandvarnare för utomhusbruk. Väder – kyla, vind och fukt gör att du inte kan använda traditionella rökvarnare som är designade för inomhusbruk. De flesta sensorer reagerar på partiklar när det blåser ute, så det är verkligen jättesvårt att hitta en bra lösning. Allt fler vill skydda förråd, garage och carport på sin tomt. Dessutom kanske man laddar sin elbil i absolut närhet till sin bostad där man sover.

Så här brandskyddar du utomhusmiljöer

Vi rekommenderar att använda en värmevarnare med utbytbara litiumbatterier Värmevarnare Numens 205-009. Litiumbatterier klarar temperaturer ned till -10 grader utan att larma för lågt batteri. Värmesensorer reagerar inte heller på damm eller fukt. De reagerar på värme som överstiger 57 grader. Det blir således en senare varning än en normal rökvarnare som larmar både vid kalla såsom varma rökgaser. För att klara väderpåverkan måste man skyddslacka elektroniken i varnaren, men även om man gör allt man kan, så skall man komma ihåg att detta är en kompromiss. Det är även viktigt att känna till att kyla påverkar batteriets livstid, så byte krävs oftare än om de är placerade inomhus.

Färdigpaketerat brandskydd för utomhusmiljö

Genom att kombinera trådlöst och kabelansluten utrustning kan vi erbjuda en bimetallsensor som tål utomhusmiljö och som larmar om temperaturen överstiger 57-60 grader. Larmknapp Numens med extern värmesensor

Lösningen kräver att man använder sammankopplade enheter från Numens. Man monterar trådlösa rök- och/eller värmevarnare i sin bostad, vidare placerar man en larmknapp inomhus, i antingen tvättstuga eller ett förråd och sist drar man kabel den sista sträckan till bimetallsensorn. Larmknappen, rök och/eller värme värmevarnare kopplas sedan samman trådlöst till ett system.

När bimetallsensorn detekterar temperatur över 57 grader triggas larmknappen som trådlöst aktiverar varnarna inne i huset. Skall du punktbevaka något, placerar du enheten närmast ovanför där brandrisk förekommer. Till exempel ovanför en växelriktare för solcellspaneler eller ovanför en elbil som står på laddning.

Så fungerar brandvarnare utomhus:

  • Damm, kyla och vind påverkar
  • Partiklar kan utlösa falsklarm
  • Batterierna behöver bytas mer frekvent, då kyla påverkar livslängden
  • Utomhusmiljö kräver annan typ av brandskydd, ofta skräddarsytt till miljön och klimatet