Skip to main content

Så fungerar brandvarnare i stall och ladugård

Att montera brandvarnare i stall och ladugård är inte helt enkelt. Dels miljön med damm och kyla, samt omtanken om djuren som kan skrämmas av högt larm. Miljön i stall och ladugårdar är ofta mer eller mindre öppna, där fukt, damm och kyla kan påverka brandvarnarna och dess batterier. Vidare ger djurhållning oftast en frätande påverkan när ammoniak möter metaller. Med detta i åtanke skulle vi rekommendera värmevarnare med utbytbara litiumbatterier Värmevarnare Numens 205-009

Värmevarnare passar bäst i svåra miljöer

Det fungerar inte så bra med rökvarnare i stall och ladugårdsbyggnader. Vi rekommenderar att använda en värmevarnare med utbytbara litiumbatterier. Litiumbatterier klarar temperaturer ned till -10 grader utan att larma för lågt batteri. Värmesensorer reagerar inte heller på damm eller fukt. De reagerar på värme som överstiger 57 grader. Det blir således en senare varning än en normal rökvarnare som larmar både vid kalla såsom varma rökgaser. För att klara miljön måste man skyddslacka elektroniken i varnaren, men även om man gör allt man kan, så skall man komma ihåg att detta är en kompromiss. Det är även viktigt att känna till att batteriets livstid påverkas av kylan, så byte krävs oftare än om de är placerade inomhus. Om ni har djur i stall eller ladugård kan man behöva dämpa ned eller koppla ur sirenen på larmet, för att inte skrämma djuren. Det kan vi göra innan leverans. Ett alternativ är även att sätta yttre brandklocka och blixtljus på utsidan av fasaden, för att bli larmad om man är utomhus.

Färdigpaketerat brandskydd för stall eller ladugård med extern notifiering via app

Vi använder värmevarnare från Numens inne i byggnaden som skyddslackas, enheterna sammankopplas med ett radiorelä som tar emot signalen från de sammankopplade varnarna och sluter reläet. Sensor SQ400 kopplas till reläet för att få larm i mobilen via app. Tuya-Appen laddas ner gratis. Dock kräver denna lösning att det finns en WiFi-router i närheten av byggnaden. Vi konfigurerar systemet enligt dina önskemål och beroende på förutsättningarna du har i er din byggnad.

Brandvarnare i stall eller ladugård:

  • Damm, kyla och vind påverkar prestandan av sensorer
  • Partiklar kan utlösa falsklarm
  • Ammoniak och urinämnen är aggressiva mot elektronik
  • Batterierna behöver bytas mer frekvent, då kyla påverkar livslängden
  • Stall och ladugård kräver annan typ av brandskydd, ofta skräddarsytt till miljön och djurens bästa