Skip to main content

Brandskydda ditt hem

Hemmet är vår trygghet. Varje dag brinner det i 17 svenska hem. Alla bränder är små i början. De första minuterna efter att man upptäcker en brand är avgörande. Ofta kan man hejda branden från att utvecklas till en katastrof genom att se över sitt brandskydd. Dessutom är det bra att vara förberedd och lära sig hur man ska agera om olyckan är framme. Se till att du och din familj har koll på flyktväg om olyckan är framme.

Hur brandskyddar du ditt hem

Det viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede. Det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand. Därför bör du installera brandvarnare i alla sammanhang där du sover såväl hemma som i fritidshuset eller i båten. Brandvarnaren är en billig livförsäkring. För att brandskydda ditt hem bör du förutom brandvarnare ha en pulversläckare om 6 kg i hemmet och slutligen är en brandfilt ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder. Läs mer om placering av brandsläckare här Placera din brandsläckare på rätt sätt

Rädda – Varna – Larma – Släck

Om du upptäcker att det brinner – använd följande enkla regel:  Rädda – Varna – Larma – Släck. Om ni är fler kan ni hjälpas åt, för att säkerställa att ingen blir lämnad kvar. Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.

Rekommenderad brandskyddsutrustning att ha hemma:

  • Brandvarnare
  • Pulversläckare minst 6 kg
  • Brandfilt minst 120 x 180 cm