Skip to main content
Brandskydd i hemmet

– vanliga orsaker och åtta förebyggande tips. 

Att vara lite ofokuserad då och då är bara mänskligt, och ibland kan multitasking i till exempel köket göra att något kokar över på spisen. Det är lätt hänt. Men, tankspriddhet kan få oerhörda konsekvenser. Därför är det livsviktigt att både identifiera och förebygga vardagliga brandfaror. Här kommer åtta enkla tips på brandskydd i din vardag.

Så brandsäkrar du ditt hem

  1. Ha koll på dina laddare. Många väljer att ladda sina mobiler, datorer, rakapparater och annan elektrisk utrustning under natten. Vi rekommenderar inte att du gör detta när du sover. Men om du måste, så är det viktigt att du först har kontrollerat både laddaren och elektroniken. Var uppmärksam och byt med en gång när det luktar, sprakar eller blinkar. När du laddar, placera gärna mobilen på ett eldfast underlag – t.ex. en diskbänk i plåt, stenskiva, marmorskärbräda eller liknande. Laddar du vid sängen med stängd dörr? Glöm då inte att ha en brandvarnare i sovrummet.
  2. Släck alltid kol- och brikettgrillen med vatten. Det är viktigt att ha uppsikt under tiden man grillar, men också efter man grillat. Använder du en engångsgrill? Var då extra noga med släckningen innan du slänger grillen. Förvarar du askan i grillen eller i en hink av plåt? Täck då med lock och placera aldrig grillen eller hinken nära brännbara material (t.ex. fasader, trädgårdsmöbler, altandäck, löv och kompost).
  3. Håll ett öga på plattorna. Kvarglömd mat kan lätt bli överhettad och fastna. I bästa fall resulterar detta i rökutveckling, i värsta fall brand. Därför: glöm aldrig bort spisen, och dubbelkolla alltid att plattorna är avstängda innan du går och lägger dig. Ett tips är även att en brandfilt nära till hands, om en eventuell köksbrand skulle uppstå.
  4. Låt aldrig levande ljus stå obevakade. Det är nästan lika enkelt att tända ett stearinljus som att glömma bort det. Därför: lämnar du rummet – blås alltid ut lågan. Tänk även på att aldrig placera ljusen så att droppande stearin kan fatta eld som sprider sig.

Fortsättningsvis…

  1. Fimpa gärna, men aldrig i sängen. Att rökning är farligt vet vi alla. Men visste du att sängrökning är en av de vanligaste brandorsakerna? Det är lätt hänt att glöd hamnar i sängkläderna. Glöden kan snabbt resultera i eld, eller så ligger den och pyr och får fart mycket senare. Dessutom är du som mest försvarslös mot rök och brand när du sover. Därför: röker du, rök aldrig i sängen och ha alltid uppsikt över vart glöden tar vägen.
  2. Hindra glöd från att trilla ut. Var noga med att ha ett skydd framför eldstaden när du eldar i öppen spis eller kamin. Galler går bra, men glasdörrar är ännu bättre. När glöden sedan svalnat och är kall, askar du ur eldstaden i ett brandsäkert kärl. Tänk på att: kärlet får ej ställas utmed husväggarna. Gräv istället ned kärlet en bit ifrån husväggen, eller fyll på med vatten. Och dammsugare är det bara sotaren som använder i kaminen, eller hur?
  3. Ta hjälp av en sotare. skorstenens insida samlas brännbara beläggningar. För att förhindra sotbrand rekommenderar vi regelbunden sotning. Att elda är mysigt när man vet att man har ordning på grejerna – följ därför alltid de eldningsinstruktioner som gäller för just din eldstad. Hitta sotare här
  4. Givetvis brandskydd – använd brandvarnare! En brand utvecklas många gånger väldigt snabbt, och har du otur är hela rummet rökfyllt på bara några minuter. En brandvarnare kommer ge dig den extra minut som behövs för att rädda, varna, larma och släcka. Det är, som sagt, när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand. Att ha en brandvarnare där du sover i hemmet, på sommarstället, i båten eller husbilen är därför inte bara en trygghet – det är en självklarhet. Vill du veta vilken brandvarnare som passar bäst i just din vardag? Klicka här.

Brandskydd är A och O

Det är livsviktigt att ta brandsäkerhet på allvar. Och kom ihåg: en brandvarnare är prisvärd, enkel att installera och den räddar både liv och egendom med sin tidiga varning. brandvarnare.se har lång erfarenhet av brandskydd, ett brett sortiment av brandsäkra produkter och full förståelse för din situation. Vi hjälper dig gärna och är alltid bara ett samtal bort. Läs mer och hör gärna av dig!