Skip to main content

Alla vet varför brandvarnare behövs. Men hur många behöver man egentligen? Och hur väljer du rätt brandvarnare?

Med rätt brandvarnare på rätt plats kan du känna dig tryggare om olyckan skulle vara framme. Då köper du dig den livsviktiga tid som gör det möjligt att rädda både liv och egendom. I den här artikeln berättar vi om vilka faktorer som är avgörande när du väljer ditt brandskydd – t.ex. storleken på bostadsytan, dörrar, takhöjder, avstånd i rummen samt inredning som kan hindra röken från att nå dina brandvarnare.

Bor du i en lägenhet?

Oavsett storlek så ska alla lägenheter ska ha minst en brandvarnare. Är din lägenhet mindre än 55 kvm? Då räcker det med en brandvarnare. Generellt gäller följande: det ska finnas minst en brandvarnare (optisk rökvarnare) per 60 kvm. Är din lägenhet större än 60 kvm? Då ska du ha minst två brandvarnare. 

Tänk på att: Avståndet mellan brandvarnarna bör inte vara större än 12 meter. Om du inte har en brandvarnare i ditt sovrum behöver du i så fall placera en varnare i anslutning till sovrummet. Laddar du mobilen i sovrummet med stängd dörr? Då rekommenderar vi starkt att du har en brandvarnare i sovrumstaket. 

Till köket rekommenderar vi en värmevarnare. Den är ett komplement till den optiska rökvarnaren och är mindre känslig. Värmevarnaren reagerar på värmeförändringar och tål vattenånga, damm och smutspartiklar utan att ge ifrån sig falsklarm. Har du en gasspis? Då rekommenderar vi en gasvarnare. Har du en eldstad? Då bör det finnas kolmonoxidvarnare.

Bor du i ett flerbostadshus?

Då är varje lägenhet sin egen brandcell. Det innebär att en eventuell brand hos din granne inte ska kunna sprida sig vidare till dig eller närliggande lägenheter (samt trapphus) på 60 minuter. Under denna tid kan räddningstjänsten förhoppningsvis komma till undsättning.

Viktigt: Om det brinner och är rökfyllt i trapphuset ska du stanna kvar i din lägenhet. 

Visste du att? Det är fastighetsägarens samt bostadsrättsföreningens ansvar att skydda de allmänna utrymningsvägarna. Därför bör det sitta brandvarnare (optiska rökvarnare) i trapphus, med 7,5 meters mellanrum längs korridorer.  Att ha sammankopplade varnare är smart – då varnar nämligen alla varnare så fort en går igång. På så sätt säkerställer du att larmet hörs överallt, vilket gör att du snabbare kan upptäcka en eventuell brand.

Bor du i en villa?

För enplanshus, med exempelvis tre sovrum och ett sällskapsrum, rekommenderas fem brandvarnare (optiska rökvarnare). Dessa bör du placera i hallen, sällskapsrummet och i sovrummen. När det kommer till köket, källaren, tvättstugan och vinden rekommenderar vi även en värmevarnare. Den är mindre känslig än den optiska rökvarnaren och fungerar därför som ett utmärkt komplement. Värmevarnaren reagerar på värmeförändringar och tål som vi tidigare nämnt vattenånga, damm och smutspartiklar utan att ge ifrån sig falsklarm. 

Tänk på att: Gränsen för minsta möjliga skydd är en optisk rökvarnare i sällskapsrummet, samt en i hallen med nära anslutning till sovrummen.

Har du ett tvåplanshus med vind, källare och tre sovrum? Då bör det finnas minst en brandvarnare på varje plan, vilket sammanlagt blir fyra varnare. Vi rekommenderar starkt att du även har brandvarnare i sovrummen samt sällskapsrummet.

Tips:

  • Har du en gasspis? Då rekommenderas vi en gasvarnare.
  • Har du en eldstad? Då bör du även ha en kolmonoxidvarnare.  

Har du ett garage, gästhus eller en förrådsbyggnad?

Då behöver du ha rök- eller värmevarnare. Valet av varnare beror helt på hur stor risk det är för nedsmutsning i garaget, gästhuset eller förrådsbyggnaden. Om risken är stor rekommenderar vi att du väljer en värmevarnare. Även här är det bra med sammankopplade varnare – då varnar nämligen alla varmare så fort en går igång. OBS: Tänk på att det måste sitta en optisk rökvarnare i gästhuset!

Har du en båt, husvagn eller ett campingtält?

I båten eller husvagnen är det lämpligt att ha en brandvarnare (optisk rökvarnare). Ett komplement till detta är att ha en gas- och/eller kolmonoxidvarnare. Detta beror helt på hur man lagar mat eller värmer upp sitt boende. Använder du dig av någon värmekälla när du är ute och campar och/eller sover i tält? Tänk då på att kolmonoxid kan bildas vi ofullständig förbränning – därför är det viktigt att du har en kolmonoxidvarnare. 

Ska du ut och resa?

När man bor på hotell eller har hyrt ett boende där det saknas brandlarm är det perfekt att ta med sig en resebrandvarnare. Det är en trygg och smidig lösning för tillfälligt bruk. Resebrandvarnaren är dessutom mer än bara en brandvarnare, den innehåller även en inbrottsfunktion. Detta i form av ett fjädrande bleck som placeras mellan dörrblad och dörrkarm, alternativt mellan fönster och fönsterfoder. Det gör att larmet går om någon obehörig öppnar fönstret eller dörren. Dessutom kan resebrandvarnaren användas som bagagelarm. Det är minst sagt en praktisk och mångsidig säkerhetsmanick.

OBS – tänk på att: Som brandlarm ska resebrandvarnaren monteras så högt upp som möjligt. Läs alltid monteringsanvisning innan varnaren placeras på plats.

Brandsäkerhet är A och O

Det är livsviktigt att ta brandsäkerhet på allvar och att du väljer rätt brandvarnare. Och kom ihåg: en brandvarnare är prisvärd, enkel att installera och den räddar både liv och egendom med sin tidiga varning. Vi på brandvarnare.se har lång erfarenhet av brandskydd, ett brett sortiment av brandsäkra produkter och full förståelse för din situation. Vi hjälper dig gärna och är alltid bara ett samtal bort. Läs mer och hör gärna av dig!

Så här väljer du rätt brandvarnare steg för steg

  • Ta reda på i vilken kontext och omfattning du skall ha ditt brandskydd
  • Bor du i villa, lägenhet eller kanske på en båt? en- eller tvåplans?
  • Vi rekommenderar olika varnare för olika syften.