Skip to main content
Placera din brandvarnare

– lyckad brandsäkerhet kräver både kunskap och taktik. 

En brand ofta är ljudlös i början. Därför kan det vara mycket svårt att upptäcka den i tid. Det gör i sin tur att den kan växa sig stor – snabbt. Därför är välfungerande och välplacerade brandvarnare oerhört viktiga. Här berättar vi vad som är viktigt att tänka på när du skall placera brandvarnare.

Högst upp och rätt avstånd

Placera brandvarnaren i rummets högsta punkt eftersom röken stiger uppåt. Rekommendationen är att ha en brandvarnare per 60 kvm och avståndet mellan två brandvarnare ska inte vara större än 12 m. Gärna mitt i rummet eller minst 50 cm från väggen för att undvika ”döda zoner” som kan fördröja larmet. Placera inte brandvarnaren på väggen. Går inte detta att få till, kan den sitta max 15 cm från taket. När det gäller trappor ska brandvarnaren placeras i utrymmet direkt ovanför trappan, och i hallar och korridorer bör avståndet mellan brandvarnarna vara max 7,5 m.

Minst en brandvarnare på varje våning

Varje lägenhet ska ha en brandvarnare och i ett hus bör det finnas en på varje våningsplan. Bor man i en större lägenhet eller ett stort hus är det viktigt att man alltid kan höra utlösta larm, och i dessa fall är det bra med seriekopplade brandvarnare. Då kopplas larmet direkt vidare till dina resterande brandvarnare, så att du kan höra larmet var du än befinner dig i hemmet.

Den placerade brandvarnaren måste kunna väcka dig

Om du hör brandvarnaren bra, blir du snabbare varnad vid brand. Därför rekommenderar vi att du placera brandvarnaren (optisk rökvarnare) i eller intill sovrummet. Det är även vanligt att man laddar mobiler över natten i sovrum med stängda dörrar. Känner du igen dig i detta? Då rekommenderar vi även en brandvarnare i sovrummet. En trygg och enkel åtgärd.

Värmevarnare – ett hett tips!

Många bostadsbränder startar i köket, och därför är det lämpligt att ha en värmevarnare just där. Den passar även bra i tvättstugor, på vinden, i källaren och i garaget. Kom ihåg: bra brandvarnare, gasvarnare, rökvarnare, värmevarnare, brandfiltar, pulversläckare, koldioxidsläckare och skumsläckare räddar liv! Vill du veta mer om vilka smarta och kostnadseffektiva säkerhetsmöjligheter som finns för just dig? Klicka här.

Brandsäkerhet är A och O

Det är livsviktigt att placera brandvarnare rätt och ta brandsäkerhet på allvar. Och kom ihåg: en brandvarnare är prisvärd, enkel att installera och den räddar både liv och egendom med sin tidiga varning. Vi på brandvarnare.se har lång erfarenhet av brandskydd, ett brett sortiment av brandsäkra produkter och full förståelse för din situation. Vi hjälper dig gärna och är alltid bara ett samtal bort. Läs mer och hör gärna av dig!